Акушерката Емилия Ковачева, която преби бебе на 4 дни в столичната болница „Софиямед”, има дългогодишен професионален опит и досега е демострирала висок професионализъм и отдаденост. Това се казва в съобщение на лечебното заведение изпратено до медиите в четвъртък вечерта.

Бебето е настанено в друга болница в София, където състоянието му е стабилизирано и предстои да му бъде направен ядрено-магнитен резонанс, който да установи последиците от черепно-мозъчната травма. По данни на прокуратурата в ранните часове на 18 април, Ковачева е удряла момченцето по главата с ръка и със стъклено шише за хранене, опитвала се е и да го души.

Момченцето е родено на 14 април и е трябвало да бъде изписано на 19 април.

„Целият екип на АГ Клиниката на болница „Софиямед“ категорично се разграничава и дълбоко осъжда деянието на акушерката”, подчертават от болницата във второ съобщение, след лаконичното първо, с което съобщиха единствено , че акушерката е уволнена.

„До сега тя е демострирала качества като висок професионализъм и отдаденост при изпълнение на служебните си задължения. Постъпва на работа в лечебното заведение, съобразно нормативните изисквания на Кодекса на труда и след многобройни препоръки от нейни колеги и бивши работодатели. Притежава отлична биография, дългогодишен професионален опит, чисто свидетелство за съдимост и медицинско свидетелство, констатиращо клиничното й здраве, сертификати за квалификация от съсловната професионална организация. По време на изпълнение на служебните си задължения в деня на извършване на деянието, акушерката не е дала никакви признаци за необичайно поведение”, обясняват от „Софиямед”.

„Именно затова случилото се ни изуми и потресе още по-дълбоко”, подчертават от лечебното заведение, като допълват, че указват „необходимото съдействие на компетентните разследващи органи”.

Ето какво гласеше първото съобщение на болницата след публичното огласяване на инцидента:

Във връзка с извършена вътрешна проверка, УМБАЛ „Софиямед” отстранява от длъжност свой служител за установени груби нарушения на служебните задължения, професионалната етика и морал. За да не се възпрепятства работата на компетентните органи, които са информирани своевременно, към момента УМБАЛ „Софиямед” няма да дава допълнителна информация. Лечебното заведение оказва пълно съдействие по случая.

„Ръководството и екипът на АГ Клиниката на УМБАЛ „Софиямед“ категорично осъжда криминалното деяние на акушерката. За нас случаят е истински шок и за да не възпрепятстваме работата на разследващите органи до този момент не коментирахме подробности по него”, обясняват от болницата във второто, значително по-дълго съобщение.

„Екипът на „Софиямед“ бяхме първите, които констатирахме извършеното грубо посегателство срещу живота на новороденото. Това беше установено незабавно след вътрешно разследване от специално назначена комисия по заповед на Управителя на болницата поради съмнение за произхода и причините за влошаване здравословното му състояние и изясняване на фактическата обстановка за това”, се казва още в него.

„Именно ръководството на УМБАЛ „Софиямед“ своевременно сезира компетентните органи за случая като им оказа пълно съдействие. Благодарение на навременната ни реакция беше стартирано разследване от органите на реда, довело до задържането на извършителката и повдигането на обвинението срещу нея”, обясняват от болницата.

  • Чакат се резултатите от две експертизи по делото срещу Емилия Ковачева
  • Делото срещу Емилия Ковачева пак не започна
  • Съдът пусна Емилия Ковачева под домашен арест
  • Изписаха битото от акушерка бебе
  • Здравният министър Петър Москов наказа "Софиямед"
  • Акушерката Емилия Ковачева изработила извънредните часове за година за 3 месеца
  • Глоби за “Софиямед” ще има
  • Началник в "Софиямед": 90% от българските болници са под нашия стандарт
  • Нов протест срещу "Софиямед"
  • "Софиямед" признаха: Наши служители работят извънредно