Имената на 23 българки, убити от партньор, роднина или отблъснат мъж, бяха прожектирани върху сградата на Народното събрание вчера вечерта, съобщиха от БХК. Акцията е във връзка с насрочената за днес обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Консервативно настроени политици и общественици и големите вероизповедания у нас се изказват против т.нар Истанбулска конвенция, която, според тях, е заобиколен начин за признаване на т.нар „трети пол” и пропагандирането му сред децата.

Акцията на БХК цели да върне фокуса върху истинското съдържание на конвенцията и да спре фалшификациите, подмяната в дебата и умишлените опити да се саботира ратифицирането ѝ. Конвенцията е изключително важен международен документ, който дава възможност да се приеме цялостен пакет от мерки, адресиращи недостатъците на българската система в превенцията, защитата от и преследването на домашното насилие и насилието над жени, посочват организаторите.

Всичките 23 убити жени са загубили живота си през последните 5 години, като те са малка част от черната статистика. Всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие.