Агресията в училище се увеличава рязко. Регистрираните случаи през тази учебна година са няколко пъти повече в сравнение с миналата – както между учениците, така и над учителите.

Справката показва, че най-голям е делът на насилието между учениците. Има и значителен брой посегателства над учители - 310 случая. Както и обратните случаи – насилие от учители или родители към деца.

От есента в училищата са регистрирани над 4000 инцидента – предимно физическо, вербално и психологическо насилие.

Снимка: bTV

Наблюдава се ръст на агресията в малките населени места, а едно от възможните обяснения е честото отсъствие на един от родителите, който изкарва хляба на семейството в друг град или в чужбина.

Просветното министерство планира да се бори с агресията най-вече чрез възпитание и превенция.

„Имат роля авторитети пред децата. Дали това са футболни звезди, дали това е прожектиране на филма от моето детство „На учителя с любов”. Единственият въпрос е кой ще организира всичко това и кой ще натисне спусъка. Това е работа на министерството на образованието. Поел съм го като лична отговорност”, обясни министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев.

Други мерки предвиждат полицаите да четат лекции в час, за да запознаят децата с последствията от противообществените прояви.

Много от случаите на агресия остават тайна - особено децата трудно говорят за това. Училищата също приемат докладването на агресия като лоша реклама и предпочитат да замълчат, въпреки че директорите подлежат на наказания, ако опитат да скрият подобен случай.

Не се предвиждат наказания за учениците.