Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира 8 проби с нерегламентирано вложени немлечни мазнини в сирене. Общото количество на засегнатите партиди е над 7 тона. Това съобщиха днес от БАБХ.

Агенцията не посочва информация за марки, производители и магазините, в които е открито това сирене.

По-рано днес от асоциацията „Активни потребители” обявиха, че при направени от тях тестове на 36 марки и непакетирани сирена са установили, че в 9 от продуктите са вложени палмово масло или сухо мляко. Председателят на асоциацията Богомил Николов призова Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) да започне регулярни тестове, но не в мандрите, а в търговските мрежи с участието на всички заинтересовани страни

От агенцията отчетоха още, че от откритите 7 тона сирене с немлечни мазнини 4,5 тона са насочени за преетикетиране като имитиращ продукт, а 2,6 - за унищожаване.

Количествата сирене включват и партиди, в които лабораторно не е доказано наличие на растителни мазнини, но по решение на бизнесоператорите са предприети по-стриктни мерки към компрометираните доставчици, уточниха от БАБХ.

От месец март досега агенцията е изследвала общо 424 проби за наличие на немлечни мазнини (155 – сирене, 153 – кашкавал, 116 краве масло). От тях 393 проби са от продукти, произведени в България, и 31 са с произход Европейски съюз. При направените лабораторни изпитвания е потвърдено наличие на немлечни мазнини в 8 от пробите, което е близо 2% (1,89%) от общия брой взети проби (424 проби), отчетоха още от агенцията.

Оттам уточниха, че пробите с наличие на немлечни мазнини са само от краве сирене, което не предварително опаковано и се предлага от витрината на търговските обекти. Продукцията е доставена в търговските обекти чрез складове за търговия на едро. При някои от инспекциите не е гарантиран произходът на сиренето, за което е уведомена Прокуратурата.