Ако евроизборите бяха тази неделя БСП печели 18%, ГЕРБ - 17%, ДПС - 4,8%, по 3,2% за Атака и България без цензура, 3,1% за АБВ. Това показва изследване на агенция АФИС за политическите нагласи у нас 50 дни преди вота за ЕП.

Според агенцията, около месец и половина преди изборите кръгът на претендентите за депутатски места в Брюксел вече е очертан. "Голямата тройка" в лицето на БСП, ГЕРБ и ДПС със сигурност ще разпределят най-малко 14 от 17-те депутатски мандата, които се полагат на България, посочват от АФИС.

Още три партии демонстрират потенциал да прескочат високата бариера от 5,88% и да реализират по един мандат - България без цензура, Атака и формацията на експрезидента Първанов АБВ. В числото на "призьорите", които на предстоящите избори са лишени от шансове да реализират успех, но притежават потенциал да се намесят в евентуална битка за депутатски места при бъдещи избори за Народно събрание, са още Реформаторският блок и Национален фронт за спасение на България.

Според АФИС очакваната избирателна активност възлиза на 2,5-2,8 млн. души. Това означава, че за реализацията на поне един депутатски мандат ще са необходими най-малко 150-160 хил. гласа.

От потенциалните гласоподаватели 86% вече са взели окончателно решение за кого ще гласуват. Останалите все още се колебаят, като половината от тях се колебаят в избора си между две и повече партии, а избирателите от другата остатъчна половина – дали да гласуват изобщо.

Резултатът от битката за първото място продължава да е неизвестен. Силите между водещите политически сили БСП и ГЕРБ са на кантар. Тази интрига увлича все повече предпочитания в полза на двете партии и ощетява останалите играчи в състезанието. Само тези две партии ще разпределят помежду си между 1,5 и 1,7 млн. гласове.

С най-мобилизирани ядра от твърди гласоподаватели разполагат ДПС и Атака. При всички останали декларациите за евентуална подкрепа на 25 май са свързани с известни колебания, макар и в различна степен, показва проучването.

Донякъде изненадващо, но логично нивата на неодобрение на действията на правителството спадат, като същевременно се наблюдава и леко покачване на доверието в дейността на министрите и на изпълнителната власт като цяло. Въпреки загубата на привърженици на БСП през изминалата година, въпреки появата на силен ляв конкурент в лицето на АБВ, кабинетът "Орешарски" печели свои нови симпатизанти, които прехвърлят автоматично подкрепата си в полза на БСП, констатират още от социологическата агенция.