В Районния съд в Пловдив днес започва делото за палежа на Тютюневите складове. Единственият обвиняем е 44-годишинят бездомник Любомир Данчев. Делото ще се гледа три поредни дни.

Пред bTV адвокатите на Данчев коментираха, че обвинението няма да издържи, а делото е пълно с прецеденти.

Припомнете си историята на пожара:

„Доказателствата, с които се запознахме първоначално не показваха изключителна вина на нашия подзащитен. Сега вече, след като имам поглед върху всички материали по делото, също твърдя, че той ще бъде оправдан. Нереално е от една неизгасена цигара в пластмасово кошче да възникне такъв пожар“, коментира адв. Зоя Тошкова.

„Страшно е да говорим, че от една цигара може да избухне такъв пожар. Най-малкото, че, прехвърляйки обвинението от умишлен палеж в палеж по непредпазливост, излиза, че прокуратурата отказва да работи по друга следа – тъй като няма умисъл, няма поръчител и единственият обвиняем е Любомир Данчев“, коментира адв. Стефан Левашки.

По думите му: „Това дело се изпълни с прецеденти. За пръв път ни се случва досъдебно производство, особено с такава богата фактология, да приключи за два месеца, обвинителният акт да бъде внесен за един ден и то вместо в Окръжния – в Районния съд, а обвинението да бъде преквалифицирано с обвинителния акт (...) С изненада научих, че днес в Районния съд няма да присъстват представители на Районната прокуратура, които да защитават обвинението, а колеги от Окръжната процедура, което също е прецедент“.

Адвокатът коментира, че няма представа защо се бърза толкова.

Предстои да бъдат разпитани 45 свидетели и 15 вещи лица.

„Може да станат и повече – каза адвокат Тошева – Аз ще поискам още свидетели, например този, който е подал сигнала за пожара на тел 112. Знае се кой е номерът, но той нито е открит, нито е разпитан“.

Има доказателства – свидетели и записи от камери, според които обвиняемият Любомир в бил на друго място до 15 ч., когато е започнал пожарът. Според пожарникарите обаче незагасеният му фас в кошчето е тлеел и от него е лумнал този пожар. „Това е тяхно мнение, което аз поставям под съмнение“, каза адв. Тошкова.

Ако бъде признат за виновен, Любомир Данчев може да бъде осъден на до пет години затвор.

Вижте целия разговор във видеото: