Дори акушерката Емилия Ковачева да е нанесла удар на новороденото бебе Никол, той не е довел до състоянието на детето. Самата Ковачева е била незаконно принудена да работи 26 часа, а съдебната охрана ѝ е нанесла побой. Това каза нейният адвокат Владислав Янев, в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Той освен това добави, че кадрите, на които се предполага, че се вижда как Ковачева удря детето, са били заснети незаконно, защото тя не е давала съгласието си да бъде снимана, а няма данни в болницата да е имало информационни табели за това, т.е. не са спазени основни разпоредби на Конституцията и Наказателно процесуален кодекс.

Янев коментира и думите на свидетели, че акушерката е била няколко деца в рамите на месец. „Говореше се, че ще има обвинения за пет деца с нанесени много тежки травми. Оказа се, че е било голяма манипулацияповдигна се обвинение само за едно, останалите деца са били с родови травми“, каза той. „Щом прокуратурата не повдига обвинения, значи тези твърдения не са верни“, добави адвокатът.

Според него буди недоумение фактът, че вече повече от година документацията за камерите бива крита, а експертизите на записите се правят без да се съобрази каква е техниката и софтуерът. Понеже записите не са иззети по надлежия законов ред, за мен те до този етап са негодно доказателствено средство, каза Янев.

По думите му Ковачева има бели петна и не помни нищо от нощта на инцидента, но няма как да е извършила престъплението, защото има разминаване във времето от поне 20 часа.

„Събраните до момента факти категорично изключват версията, по която незаконно е работила прокуратурата – че Ковачева е автор на приписаното ѝ престъпление. Ако приемем за верен този запис, последният удар е нанесен в 1:13 ч. В 6:30 ч. е направен медицински преглед на детето и не е имало никакви следи от счупвания и наранявания, а когато лекарката отива при него, го заварва да спи. Следва друга 12-часова смяна, в която детето на два пъти е било хранено и е спало на няколко пъти. Можете ли да си представите, ако му е бил счупен черепът в 1:13 ч., че то ще може да спи, да поема храна на няколко пъти – това е абсурдно. Лекарката, която преглежда бебето в болница „Токуда“ и установява травмите му около 20:20 ч., свидетелства в съдебна зала, че те са нанесени 3 до 6 часа преди прегледа, т.е. отдавна след като Ковачева си е била у тях“, каза адвокатът.

Дори на записите да се вижда Ковачева, дори да са верни, тя не е автор на престъплението, в което е обвинена, заяви адвокатът.

Той посочи още, че Ковачева е била принудена да работи 26 часа – две последователни 12-часови смени, плюс два часа път от и до Самоков. „Фактите показват, че тя не е имала избор. По делото има един нормален трудов договор за осем часа работен ден. Тя е работила 12 часа по трудов договор, след което е била принудена да работи още 12 по граждански договор. Този граждански договор е изготвен от юристите на болницата и е подписан само от ръководителя на болницата, но не и от Ковачева. Това не е извънреден труд, а пълно беззаконие“.

Янев добави, че състоянието на клиентката му е много тежко и тя е съсипана психически.

Той съобщи, че акушерката е била бита по главата от ескортиращата я въоръжената съдебна охрана в съдебната палата. Медицинско свидетелство за това обаче няма, защото тя не е свободна и не може да се извади. Има проверка по сигнал, която се твърди, че е направена, и не е открила нищо.

Вижте целия разговор във видеото: