Абонати на топлофикация се готвят за протести, защото Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предвижда символично намаление на цената на парно и топла вода на фона на сериозното поевтиняване на природния газ.

Предвижда се от април топлоенергията да поевтинее най-много във Враца, Разград и Плевен – с около 10 на сто.

Снимка: bTV

Намалението за абонатите на най-голямата топлофикация в София, обаче, е значително по-ниско – около 3%, а още по-малко е предвидено за една от най-модерните централи у  нас – топлофикацията в Пловдив.

Снимка: bTV

Същевременно цената на основната суровина за дружествата – природния газ, намаля с около 25% от началото на годината. Оттам идва и недоволството на абонати, които се стягат за протести.

„Членовете на КЕВР да излязат и да ни обяснят защо при намаление на цената на природния газ с 25% от началото на годината, цената на топлинната енергия в София ще бъде намалена само с 3%“, възмущава се Цветанка Цанева, абонат на „Топлофикация – София“. Тя посочва, че повече от 70% от разходите на столичния ТЕЦ са за природен газ.

Недоволни абонати на топлофикация ще чакат обяснение от регулатора след заседанието за цената на парното в четвъртък, а след седмица организират протест пред Министерския съвет. Те настояват за индивидуални договори и разбираеми сметки за парно.

Независими енергийни експерти обаче изчисляват, че поевтиняването на природния газ ще смъкне разходите на топлофикациите с 18%, а символичното поевтиняване на парно и топла вода означава по-сериозно намаление на цената на тока, който топлофикациите произвеждат, оттам и на електроенергията за бита и бизнеса от юли.

Снимка: bTV

„В провинцията казват: „Ние плащаме парното на софиянци. Много повече хора имат полза да плащат по-евтина електроенергия, отколкото софиянци за по-ниска топлинна енергия“, коментира енергийният експерт Иван Хиновски.

Снимка: bTV

Според изчисленията на експертите токът за бита и индустрията от юли ще поевтинее с повече от 2 – 3%.

Решението обаче зависи от регулатора.