Жена на 94 години живее в болница вече месец. Тя е без лични документи и ключ за дома й, синът й отказва да я прибере.

„Сина ми е тука. И сега са беше обадил, че не тая вечер, утре сутринта ще дойде да ме вземе”, казва Пена Свиларова. С тази надежда, всеки ден в болничното легло осъмва 94-годишната учителка - пенсионер.

Боряна Бенова санитар: „Един път дойде и всъщност какво й донесе освен букета, примерно два банана. А единия път й изяде вечерята”, казва санитар Боряна Бенова за сина на баба Пена.

Баба Пена, както тук с уважение я наричат, постъпва по спешност в ортопедичното отделение на болницата на 28 април. С тежка фрактура на крака. „Аз я приех вечерта, когато дойде. Синът беше безкрайно изнервен и много държеше по най-бързият начин да ни я остави”, поясни Валя Крумова, която е медицинска сестра в отделението по ортопедия.

Операцията се поема от здравната каса, но пиронът който трябва да се сложи никой не го поема. Още тогава възрастната жена отказва операцията, но с друг мотив - тя смята, че няма да издържи операцията заради упойката.

Снимка: btvnovinite.bg

След отказа от лечение следва възрастната жена да бъде изписана, но синът й отказва да я прибере. От болницата казват, че сина на баба Пена ги обижда и заплашва.

Ръководството е в безизходица вече месец. „Първо се обадихме на отдел „Социално подпомагане”. Отговорът беше, че при жив роднина, те нищо не могат да направят”, пояснява Йордан Георгиев, управител на болницата.

Прокуратурата също е безсилна.

Йордан Георгиев, управител на болницата: „Няма как да дадат разрешение да отворим апартамента. Тази жена иска да си отиде, да можем да си я настаним в апартамента за наша сметка”, допълва Георгиев. Лекарят казва, че няма сърце да я изтони.

Сина на баба Пена потърсихме на неговия адрес. Малко преди инцидента със счупването на крака на възрастната жена от пожарната са дошли, за да му съставят акт за неправилно съхраняване на мебелите, които препречват пътя на живущите в блока. По думите на съседи афектът му е прераснал в агресия.

Снимка: btvnovinite.bg

Живеещите във входа се страхуват от сина на баба Пена и отказват да го обсъждат. Екип на bTV успя да се свърже със сина на баба Пена, но той твърди, че майка му не живее в България вече 30 години.

„Ние сме безсилни. Той казва днес идвам да я взимам, утре идвам да я взимам - просто не идва и ние го чакаме всеки ден и не можем да направим нищо. Просто я превръзваме, храним я и я гледаме и чакаме да дойде да я вземе. Той не идва, той само лъже, че ще дойде”, каза Поля Коцева, медицинска сестра в ортопедия.

„Аз съм си задавал следния въпрос – ами, тя е на 94-95 години. Всеки момент може да почине, какво правим тогава?! Аз не мога и да я погреба. Пак трябват близки”, пояснява управителят на болницата.

„Те мислят, че не е идвал сина ми, а той идва вечерно време късно, защото има и друга работа”, твърди баба Пена.