Днес се навършват 90 години от рождението на Георги Парцалев. Именитият български актьор остана в сърцата на поколения с кинокласиката „С деца на море”. Филмът ще бъде излъчен тази вечер от 17:00 в Американския център на Столична библиотека.

Георги Парцалев е роден в малкото градче Левски. Завършва гимназия в град Плевен. Мечтата на баща му била Георги да стане лекар и затова той завършва медицина в Софийски университет. Въпреки това, както Парцалев споделя, от ранна детска възраст той е бил закърмен с театралното изкуство.

Георги разплаква публиката за първи път едва на 6 години, когато изиграва Квазимодо и по този начин бележи началото на бляскавата си кариера в киното и театъра.

Макар да няма театрално образование, Парцалев е сред първите актьори назначени в Сатиричния театър. Блестящите му роли в „Чичовци”, „Смъртта на Тарелкин”, „Големанов”, „Михаил Мишкоед” и във филми като „Любимец 13”, „Сиромашко лято” и „С деца на море” го правят безспорен любимец на публиката.

Близки колеги споделят, че Парцалев е бил най-честният и смел човек в кино средите и затова е бил обичан от всички. Казват още, че Парцалев е вярвал, че парите развалят човека и затова не ги е трупал, а до края на дните си е живял под наем и е черпел щедро всички.

Ролята, с която Парцалев остава в съзнанието на поколения българи, е тази на чичо Манчо в кинокласиката „С деца на море”. Всеки любител на българското кино би разпознал култовите реплики от филма „Чичо Манчо, снех те!” и „Когато ти плащат, е командировка, а когато ти си плащаш, е курорт!”.

Кинокритикът Ингеборг Братоева смята, че „С деца на море” се е превърнал в класика на българското кино, защото се е появил в много труден период за българското общество. „Детските филми от 70-те години бяха територия, запазена за киното, в която можеше да се говори истински и за света на възрастните, и за света на децата”, пояснява още Братоева.

„Това, което е интересно за този филм, се отнася до Парцалев и според мен то е малко тъжно – актьорът е един от най-любимите на поколения българи, но няма награда за мъжка роля”, разказва Братоева. Тя споделя, че комедията е един от водещите жанрове в българскато кино, но обществото не се отнася сериозно към комедиантите.

На въпроса какво е посланието на филма „С деца на море”, Братоева отговаря: „Добре е повече да се оглеждаме в детските очи, за да видим собствената си недотам почтеност и всички компромиси, които сме направили и са сложили отражение върху нас”.

Други важни роли на бележития български актьор Георги Парцалев са Ахмед от „Опит за летене”, ролите му в „Сиромашко лято”, „Два диоптъра далекогледство”, „Тринайсетата годеница на принца” и ролята му в телевизионния сериал „Под Игото”, където играе Хаджи Ахил.