78-годишна пловдивчанка е най-възрастната жена-студент в България. Величка Желязкова вече изживява вълненията на една вече настояща студентка.

Жената вече официално е в първи курс по биология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Изкарала е 3.30 на изпита, влиза във висшето учебно заведение след третото класиране.

„Много се зарадвах, защото изпитах две години напрежение за приемането”, казва възрастната пловдивчанка.

В дома си баба Величка грижливо пази дипломите си - по икономика, по приложна психология, по китайска медицина и японско шиацу. Вече си е изкарала документ от психодиспансера, купила си е и студентска книжка.

„Не бих казала, че е трудно, даже аз малко около имения ми ден се бях поразпуснала. Бих казала, че щом се чете редовно, значи има успех. Пенсионерите ме питат - за какво ти е това -биологията? След 40 година някакво звънче звъни в мен - за младост и дълголетие”, допълва баба Величка.

Най-възрастната студентка не се притеснява от възрастовата разлика с младите студенти, защото цяла година била допускана до лекциите на първокурсниците като слушател.

„Те ми помагаха, каквото не разбирах, веднага ми помагаха, не ме обидиха нито един път на години, че аз съм по-голяма от тях”, казва още жената.

Величка казва, че поддържа физическа и умствена форма с иглотерапия и лазертерапия и с редовни физически упражнения. Трябва да завърши през 2016-а година. Готви и за друго предизвикателство - студентския купон на 8 декември.