Повече от една трета от хората у нас признават, че в последната година те самите или техни познати са били свидетели на корупция. Това показват данните от експресен сондаж на "Галъп интернешъл", проведен по повод обявените от премиера Бойко Борисов нови политически послания свързани с борба с корупцията, както и разглеждани законодателни инициативи в тази посока.

Според 74 процента от анкетираните, ако има по-големи проверки на имуществото на хора във властта, това ще помогне за намаляване на корупцията.

Снимка: bTV

Отчита се и принципна подкрепа (74 на сто) относно анонимните сигнали. По всичко личи, че когато проблемът бъде по-обстойно обяснен, тогава той среща разбиране сред мнозинството. Страхът от подписване на сигнал е и пряка функция на липсата на доверие в институциите и очакването за неефективност при разкриването на корупционни схеми, отбелязват от социологическата агенция.

88 процента от запитаните подкрепят принципната идея за антикорупционни проверки и на свързани лица. 67 на сто казват "да" на идеята за ограничаване на контактите на политици и представители на съдебната власт. 77 процента одобряват т.нар. провокация към подкуп.

Огромен процент от интервюираните смятат, че корупцията е широко разпространено явление сред служителите в администрацията и това до голяма степен е резултат също от трайното недоверие на гражданите към българската администрация. Немалка част от хората, които са ставали жертва на корупционна схема или са чували за такава, са били в отношение именно със служители от администрацията, отбелязват от "Галъп интернешънъл".

Широко одобрение получават всякакви идеи за борба срещу корупцията: улесняване на изпращането на сигнали, за създаване на единни органи, за нови законодателни мерки и т.н. От "Галъп интернешънъл" отбелязват, че темата до голяма степен предизвиква автоматични отговори.

Снимка: bTV

Близо две трети от запитаните твърдят, че одобряват основните органи за борба с корупцията, които съществуват сега, да бъдат обединени в един орган. Към момента масовото съзнание не вижда ефективна борба с корупцията и това кара респондентите да смятат, че реформа в тези структури едва ли ще навреди. Затова и над 90 процента от анкетираните одобряват приемането на специален закон за борба с корупцията по висшите етажи на властта.

Всякакви идеи за борба с корупцията се подкрепят от мнозинства дори около 90 процента: по-чести проверки, проверки по медийни сигнали, регистри за прозрачност и т.н., сочи сондажът.