6500 бежанци, потърсили закрила от българската държава, ще посрещнат Нова година в лагери и центрове у нас. Колкото и бедствено да изглежда положението във Военна рампа например, там също се стягат за празника. 317 от обитателите са деца, много от тях дори са родени в България.

Домът на Джина Сейф е една от палатките във физкултурния салон. Мястото е украсено с лампички и коледна елха, подарена от приятели. В други помещения обаче обстановката не е толкова приветлива.

Ден преди нова година в бежанския лагер един мъж пее за любов, докато една жена мете. „Разказва се за един беден човек който бил влюбен в някакво момиче, но понеже е беден, тя го зарязала и се оженила за богат мъж”, казва той. Семейството споделя, че ще посрещне Нова година с радост и надежда следващата да е по-добра и да се оправи положението в целия свят, най-вече в Сирия. Подготвили са малки подаръци, играчки, звездички и свещи, а на трапезата ще сложат сарми, картофи и риба.

Не всички са обзети от празнично настроение. „Нямаме желание за празник и децата ни са болни. Няма как да празнуваме при положение, че нашите роднини страдат в Сирия”, казва Джина. Семействата готвят в коридора на обща печка. Мъжката част също се стяга за празника - едни се бръснат, макар и без сапун, други перат.

Единственият представител на българската държава е полк. Пепи Джуренов, комендант на лагера и любимец на сирийците. „В момента са задоволени от обувки и имаме нужда само от храна. Те получават по 65 лева месечно, които са крайно недостатъчно”, споделя той.

Тази Нова година бежанците ще прекарат благодарение на помощите, които се разпределят от комисия под ръководството на кмета на лагера.

„Пожелаваме ви и на вас Честита Нова Година - на народа, на правителството на държавата, да са живи и здрави и да има мир, да се оправи положението в Сирия и да се върнем някой ден в нашата държава”, казва Мохамед.

Кандидатите да празнуват Нова година в бежанския център се увеличават всеки ден. Много сирийци са започнали да се връщат в лагера, защото изчерпали спестените средства навън.

По думите на кмета на лагера имат нужда от хляб и картофи от консерви, защото много трудно се организира готвенето.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас