55-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, спаси живота на четирима тежко болни пациенти. Извършени са една сърдечна трансплантация в болница "Св. Екатерина" и две бъбречни в "Александровска болница" и една чернодробна в Италия, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Донорът е изпаднал в мозъчна смърт на 24 януари в „Пирогов”. Близките му са взели решение да дарят органите му, за да бъде спасен животът на нуждаещи се.

Те се запознават в болничната стая преди седмица. Виждат се за първи път, когато отварят очи за своя "втори" живот. От тогава са неразделни. Станислав и Север са първите пациенти с присъдени бъбреци тази година.

26-годишният Север от Пещера 11 месеца е на хемодиализа - до сутринта, в която получава най-важното обаждане. За 41-годишния Станислав от София повикването е второ. Преди два дни, след инцидент на пътя, пациент в „Пирогов” изпада в мозъчна смърт. Близките му взимат трудното решение да дарят органите. Черният дроб се оказва съвместим с организма на пациент от Италия.

Сърцето вече тупти в тялото на 43-годишен мъж, присадено в болница "Св. Екатерина". Двата бъбрека получават 25-годишна жена и 51-годишен мъж, пациенти на „Александровска болница”.

Седмица след операциите Станислав и Север се радват на своя втори шанс за живот с благодарност към близките, взели най-трудното решение.