5-годишно дете, за което се предполага, че е било болно от скарлатина, почина в Сливен. Момченцето е посещавало детска градина.

Цялата група е поставена под карантина, въпреки че още няма резултати, които да потвърдят диагнозата.

Детето е починало в болницата преди два дни. Диагнозата скарлатина е поставена от личната лекарка, която преглежда детето и изписва терапия.

Няколко часа по-късно състоянието на детето се влошава и се стига до фаталния изход.

На 19 януари момченцето е било на детска градина, като са се обадили на майка му да го вземе,защото е с температура.

Майката завела детето на преглед в понеделник, разказва личният лекар.В събота се чули, за да й каже как да свали температурата му.

"В събота ми звънна и ми каза, че детето е с много висока температура, която не може да свали. Само за температура говорихме в събота, а в понеделник, като видях детето, то беше в много добро състояние", коментира д-р Таня Кирилова, педиатър.

Според педиатъра детето е имало типични за скарлатина симптоми и тя е назначила антибиотична терапия.

Късно вечерта състоянието на момченцето се влошава и лекарите не успяват да го спасят. Аутопсията показва  пневмония с тежки усложнения.

Групата на малкия Окан остава под карантина.

"Детето е постъпило в септично състояние с токсинфекциозен синдром. От какво е причинен той, все още не може да се каже", посочи д-р Даниела Калева от РЗИ-Сливен.

С родителите в детската градина ще работи психолог. Предварителните резултати до този момент не доказват наличието на скарлатина. До дни се очакват окончателните, от които ще стане ясно от какво точно е починало детето.