5 години след трагедията край Петолъчката – осъдени и наказани няма. При експлозиите в база за съхранение и обезвреждане на боеприпаси загинаха трима работници, а осем бяха ранени.

Днес местните хора почетоха паметта на загиналите при инцидента. Семействата на работниците продължават да чакат справедливи присъди, но виновни няма.

Преди две години Районният съд в Ямбол оправда обвиняемите – собственика на базата Десислав Делев и началника на производството Иван Пеев. Окръжният съд отмени оправдателните присъди и върна делото, но то все още е в Националната следствена служба.

Междувременно жителите на соло Лозенец създадоха инициативен комитет, срещу намерението на собственика базата да заработи отново.

"Няма да избледнее ужасът, който преживяхме тук, писъците на децата, на майките, снарядите, които летяха над главите ни и падаха в дворовете ни. Тогава имахме страшния късмет да не попадне снаряд на газокомпресорната станция, тогава апокалипсисът щеше да е страшен", каза председателят на Инициативния комитет Иван Митев.