Четири години след земетресението от 22 май 2012 г. все още има тежко пострадали сгради, които не са ремонтирани, а едно училище остава неизползваемо. Това стана ясно от интервю на БТА с кмета на Перник д-р Вяра Церовска. Общината пострада най-сериозно при труса.

Той беше с магнитуд 5.6 по Рихтер и епицентър до село Мещица. Около 18 000 сгради пострадаха от земетресението. Близо 100 пък бяха разрушени заради непоправимите щети по тях.

От Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет са постъпили 26 500 000 лв., което е 55 на сто от исканите средства. Парите са използвани за неотложни аварийно-възстановителни работи, подпомагане рехабилитацията на пострадалия сграден фонд на гражданите, на общински постройки, както и за заплащане на оценители и конструктори.

Най-голям е размерът на предоставените средства през 2013 г. - 15 190 000 лв., когато са внесени проектите за конструктивно укрепване на най-тежко пострадалите сгради.

Продължава да бъде неизползваема сградата на Професионалната гимназия по облекло и туризъм на ул."Радомир". Предстои обществено обсъждане за бъдещето й. Предлага се да бъде превърната в музей, да се разруши и да се направи голяма спортна площадка, или църква, или бизнес център.

Все още се чака финансиране за читалищата в селата Кралев дол, Кладница, Батановци, Рударци и пернишкия квартал "Бела вода", спортната база в с. Дивотино, физкултурния салон на Шесто СОУ и "Общински пазари" - Перник, които са в лошо състояние.

Сега междуведомствената комисия отпуска средства на граждани, спечелили съдебни дела, а също така и на някои тежко пострадали сгради общинска собственост.

Една възрастна жена все още живее във фургон, защото е предпочела да остане там.