В 360 от общо 1400 проверени църкви в цялата стана са открити проблеми и евентуален риск от пожари в нощта на Великден.

От пожарната посочват, че откритите нередности са над 570 най-често срещаните от тях са стари електрически инсталации, задръстени изходи, пожарогасители с изтекъл срок на годност или свещници, поставени в близост до лесно запалими материали.

Заради ритуала с пренасянето на великденски огън от храма по домовете, има риск от пожари, затова огнеборците призовават и стопаните на църквите, и хората да бъдат внимателни в нощта на празника.

Богомолци в риск

На Велика сряда катедралният храм "Свети Алексаднър Невски” е полупразен, а проверката започва още от пожарогасителите край входа. Те са в изправност.

Около 2000 души ще посрещнат Великден в катедралата, а на литургията ще присъстват първите държавни мъже. Затова един по един от пожарната проверяват и всичките девет изхода за евакуация.

По правило в катедралния храм проверката не открива никакви нарушения, но има проблеми в една от централните столични столични църкви – „Света Параскева”. Оказва се, че резервните изходи в храма са задръстени и при опасност не могат да се използват.

За подобно нарушение храмовете могат да отнесат глоба в размер на между 200 и 5000 лева.