Търсят се 3000 полицаи, за да попълнят вакантни места из цялата страна. Какви служители на реда се търсят?

Хората от по-малки населени места смятат, че липсата на полицаи влияе върху престъпността. В системата на МВР с полицейски правомощия са 24 500 души. От тях 14 хил. са полицаите на терен - патрулиращите и тези, които реагират при сигнали на граждани.

От тези 14 хиляди, над 20% са незаетите, вакантни места. Най-осезаем дефицит има в областната дирекция на МВР София. Това са селата и градовете около столицата. Вакантни места има и в област Ямбол, а най-сериозен е проблемът в област Ловеч.

В село Брестово, както в повечето ловешки села, полицията идва само когато я повикат при престъпление. Тук са останали предимно възрастни хора, които живеят сами и в страх, като 87-годишната Пенка Николова. Възрастната жена вече е ставала жертва на крадци, които задигнали ремаркето на трактора.

Примирила се е, че за постоянна полиция в селото не може и дума да става. Съседът й Неделчо идва от града само за да наглежда къщата си. Сигурността на имота е поверил на частна охранителна фирма. 

Полиция във всяко село не може да има, категорични са от МВР. Признават, че проблем има, но правят реорганизации и покриват всички населени места. „Много мори хората битовата престъпност, като липсват полицаи. Когато имаме сигнал ние реагираме, аз съм категорично убеден, че няма сигнал на който не сме реагирали адекватно”, смята главен комисар Христо Терзийски.

В ход са няколко конкурса за вакантни 3 хил.места, а желаещи не липсват, но голяма част от кандидаите се провалят на изпитите.  Синдикатите са категорични, че проблемът с недостига на полицаи от първа линия е сериозен и изисква спешно решение.

От полицията уверяват, че с първите конкурси ще бъдат назначени 1000 полицаи, които са и най-близо до гражданите. Органите на реда поясняват, че е намалена и администрацията, така че да отговорят на нуждите на обществото. Съкратената е и конкурсната процедура, за да се попълнят липсите по-бързо.

В момента процедурата от обявяването на конкурса до назначаването на служител в системата отнема близо 2 години.