26-годишен мъж от Калофер с мускулна дистрофия е прикован към леглото вече десета година.

„Ники и мечтата за Слънцето" - това е група във Фейсбук, която се опитва да осъществи желанието на 26-годишния Николай от Калофер - да види Слънцето на живо, младежът страда от мускулна дистрофия и вече 10 години гледа света през прозореца.

„Затвор в собствена държава, това е неговия живот – затвор. Да ти бъдат нарушени всякакви права като човек”, казва майката на Николай Теодора Божикова.

Николай има нужда от 26 000 лв. за мобилен апарат за дишане. Без този апарат той не може да напусне дома си. Здравното министерство обещало да му осигури такъв, но не изпълнило обещанието си.

„Къде е апаратът на Ники? Досега ние се грижим само и единствено ние - ние сме му медицински сестри, ние сме анестезиолозите, ние сме хората, които предписваме лечение, които се борят за неговия живот, това се случва 24 часа в денонощието”, обяснява майката на Николай.

Въпреки заболяването си, Ники ходил на училище до осми клас. Тогава внезапно изпаднал в кома и бил поставен на апаратно дишане. Днес не може да говори, но е намерил начин близките да разбират мислите му – пише на монитор с помощта на мишка.

„Искам медицинска сестра, лекарски прегледи и лечение всеки месец, рехабилитации всеки ден”, пише той на екрана.

Майката на Ники е особено гневна на политиците, които пръскат пари за предизборни кебапчета, а хората в тежко състояние са изоставени.

През цялото време Ники се усмихва. Все пак намира сила, след като държавата го е забравила. „Доста съм изморен, но не спирам с борбата, и аз точно не знам, но някъде вътре в мен крия много сила”, казва той, пишейки на екрана.

Ако искате да помогнете на Николай да сбъдне мечтата си, можете да направите дарение за лечението му чрез банковата му сметка:

IBAN: BG43STSA93000021121260
BIC: STSABGSF
Титуляр: Николай Тодоров Божиков