За едно работно място у нас се борят средно 25 души. А докато пазарът на труда като цяло се възстановява, ситуацията в Северна България остава тежка.

Разликите в заплащането и в условията на труд са все по- осезаеми.

Най-тежка е битката в Разград. Там за едно свободно място се състезават близо 70 безработни. Във Враца също е ожесточено. Най-ниска е конкуренцията в Русе, поне според анализа на данните от бюрото по труда.

Снимка: bTV

Драстична остава и разликата в заплатите в страната. В София средната заплата за осем часа, обявена за позиции в бюрата по труда, е близо 2 пъти по-висока, отколкото във Велико Търново - областта в дъното на класацията по заплати.

Изненадващо Пловдив и Варна изостават след Габрово по ниво на средната заплата.

Снимка: bTV

Eдно от обясненията на цифрите е, че за по-високо платените длъжности, например в IT сектора или за мениджърски позиции, служители не се търсят чрез бюрата по труда.

Стефан е на 58 години, шофьор по професия, всеки ден проверява обявите в Бюрото по труда във Враца. Напуснал е последната си работа заради условията на труд въпреки сравнително добрата заплата за региона от 600 лева. На новите места обаче пречка се оказва възрастта му.

„Като отидеш да питаш някъде за работа, те те питат на колко години си и казват: Ние ще ти се обадим, ама като ти кажат така, с една дума няма да те вземем. Плюс това плащат и малки заплати”, разказва Стефан.

Впечатлението на търсещите работа, че в обявите липсва информация за заплатата, която се предлага се потвърждава и от анализаторите - в 70% от обявите не е посочено възнаграждение.

„От една страна е възможно някои от работодателите да се опитват да наемат служителите на заплата по-ниска от МРЗ или по някакъв начин да се опитват да скрият реалния размер на възнаграждението”, коментира Явор Алексиев, икономист от ИПИ.

A изтичането на младите хора прави ситуацията в Северна България почти необратима - дори да има инвеститори няма подходящи служители.

Има обаче и парадоксален случай. Фирма във Враца, произвеждаща аксесоари за автомобилния бранш, набира стотици работници, предлага дори безплатен транспорт, но желаещите се броят на пръсти.

А погледът на Стефан привлича обява за работа в Словакия - един от редките случаи в които работодателят е обявил заплатата - между 500 и 800 евро.