Отбелязваме един от най хубавите български национални празници. На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. С празника на буквите почитаме Светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската азбука.

Датата 24 май е станала празнична в календара преди много, много столетия. Денят на Светите братя бил отбелязван като църковен празник още през XI век, а като всенароден Ден на просветата бил честван за първи път през 1851 г. в Пловдив.

Празникът на буквите е специална дата за всички нас. Където и да се намира, всеки българин пази спомена от жизнерадостната атмосфера в този майски ден.

Тържества в страната

В 10.30 часа днес министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова ще оглавят празничното шествие, следвани от министри, учители, просветни и културни дейци, ученици и граждани. В тържественото шествие участие ще вземе и министърът на образованието, науката и спорта на Словакия Юрай Дракслер, който е на официално посещение у нас, както и посланикът на Словакия у нас Мариан Якубоци.

Шествието ще започне от площада пред Министерството на образованието и науката /фонтана пред Археологическия музей/, като към него постепенно ще се присъединят - в 10.45 часа - ръководството на БАН, в 10.47 часа - председателят на Народното събрание Цецка Цачева, а в 10.52 часа - Академичният съвет на Софийския университет" Св. Климент Охридски".

В 11.00 часа празничното шествие ще достигне до паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, където ще тържествен водосвет и празнична програма.

Президентската институция ще отвори врати за граждани за четвърта поредна година. По повод празника в сградата на президентството ще бъде изложен най-старият препис на „История славянобългарска“ – Котленският препис, изготвен от Софроний Врачански преди 250 години в Котел. Ценната реликва е от фонда на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в столицата държавният глава ще вземе участие в официалната церемония. В Националния исторически музей президентът Росен Плевнелиев дава традиционния прием за 24 май, за който са поканени изявени дейци на просветата и културата, общественици, представители на институциите, дипломати, медии.

След неделната Света Литургия във всички епархии на Българската православна църква се отслужва молебен за здравето и благопреуспяването на нашия народ. Молебенът в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще оглави Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН организира днес инициативата "Написаното остава. Пиши Правилно!". На три места в центъра на София от 9.00 до 15.00 часа желаещите да участват ще имат възможността да направят кратка диктовка, за да проверят знанията си по български правопис и пунктуация. Трите места, на които всеки може да провери правописа си са - пред кино "Одеон", на пресечката на ул. "Граф Игнатиев" и бул. "Васил Левски", на изхода на метростанция "Сердика", на площад "Света Неделя", и пред паметника на Съветската армия.

С тържествено шествие в Разград ще бъде отбелязан 24 май. В залата на НЧ "Развитие 1869" ще бъдат връчени награди, след което ще започне празничният концерт "Звездите на Разград" с участието на солисти и танцови колективи от града.

В Плевен - градът, в който е създадено първото в България светско училище за момичета, днешният празник ще започне с шествие от площад "Стефан Стамболов" до барелефа на Светите братя Кирил и Методий. След тържествения ритуал там ще се състои концерт на площад "Възраждане". По случай 24 май кметът на Плевен проф. Димитър Стойков ще връчи награди на изявени дейци на образованието и културата.

Празникът в Сливен ще започне с шествие на сливенските училища. На централния площад "Хаджи Димитър" ще се състои тържествена церемония, след което ще има детски концерт. В община Сливен ще се състои среща с ученици, наградени в национални и международни състезания. По-късно в зала "Сирак Скитник" ще се състои концерт на Българския колегиум "Осанна" с църковнославянски песнопения от композитора Георги Попов. В средновековната крепост "Туида" ще има концерт на Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен.

С тържествено шествие на учебните заведения от Дома на културата в Кърджали ще започне честването на 24 май.

В църквата "Св. Св. Кирил и Методий" Пловдивският митрополит Николай ще отслужи празнична литургия. На площад "Стефан Стамболов" ще има празничен концерт с участието на ученици от представителни състави към Общински детски комплекс - Пловдив.

По традиция тържествата в Благоевград по случай 24 май, който е и празник на града, ще започнат в двора на Националната хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий". От гимназията ще тръгне и единият от двата лъча на традиционното шествие на благоевградските училища. Те ще преминат по централните улици и ще се съберат на площад "Георги Измирлиев", където ще има празничен концерт. С концерт-спектакъл ще отбележи своята 30-годишнина танцовият ансамбъл "Пиринче".

Община Русе организира тази вечер в Доходното здание в града тържествена церемония-концерт, на която ще бъдат връчени ежегодните награди "Русе" - за постижения в областта на изкуството, културата, образованието и науката.

  • Написаното остава. Пиши Правилно! (ГАЛЕРИЯ)
  • Борисов поиска връщането на частица от мощите на Св. Кирил от Рим в България
  • Уникални експонати на изложба в президентството за 24 май
  • Тържества в цялата страна за Деня на българската просвета и култура - 24 май (СНИМКИ и ВИДЕО)
  • Дългият път на славянската азбука
  • Депутати се замислиха на какво могат да ги научат децата
  • Празникът променя движението в София на 24 май
  • 15 съвременни български будители питат и отговарят #къдеекултурата
  • 2/3 от българите четат книги един-два пъти в годината
  • Читалище в крак с времето отваря врати в София