Близо 10 000 деца в България не ходят на училище. Страната е една от малкото в Европа, където момичетата напускат класните стаи по-често от момчетата.

Повече от 700 000 са децата на възраст между 7 и 18 години в България, като точно 10 110 деца не посещават училище. Голяма част от тях въобще не са записани от родителите си, а около 23 000 ученици избират да напуснат класните стаи преди да завършат дори началното си образование.

Въпреки че по данни на образователното министерство през последните години броя на децата, които излизат от системата, намалява, статистиката показва, че цели 30% от младите хора до 30-годишна възраст не учат, но и са безработни.

Симона Илиева, например изоставя училището година преди да завърши средното си образование. Има две деца и е бременна с трето. „Единайсети клас го карах до края и нататък се ожених. Донякъде съжалявам, защото трябваше да го изкарам, за да мога да работя, иначе за децата не съжалявам”, споделя младата майка.

15-годишната Нели пък е била в социален дом, но избягала при баща си обратно на село. Има си и приятел. „До преди около половин година бях в дом в Лом и реших първо да се върна най-напред тук, да мине известно време и тогава вече да започна да уча”, разказа тя.

Децата не ходят на училище, защото родителите им нямат пари да им купят дрехи и тетрадки. Въпреки че бедността е най-често срещаната причина, все повече ученици напускат просто защото нямат желание да учат.

„Не виждат смисъл в придобиване на образование. Най-често отговорът е „Така и така ще бъда безработен, какво от това, като има толкова хора с висше образование, които са без работа", обясни Стела Мицова от отдел „Политики за достъп до качествено образование" в Министерството на образованието.

България е сред малкото страни в Европейския съюз, в които процентът на преждевременно напускащите училище момичета е значително по-висок броя на момчетата, най-често заради традициите в някои малки градове и села.

„Каква е ролята на момичето и на жената в дома - по-скоро това, че жената и момичето трябва да се оженят рано, да раждат и да бъдат домакини. От тях не се очаква високо образование”, обясни Диана Вакарелска, директор Програма на УНИЦЕФ за България.

Държавната агенция за закрила на детето също отчита драстично увеличение на малолетни и непълнолетни родилки. „Имаме раждания на деца под 14 години, между 14 и 18. Голяма част от родилките са от определена общност, които смятат, че такава е традицията”, обясни Татяна Димитрова от ДАЗД.

Агенцията започна проверка на родилни отделения в страната, за да установи точно колко са случаите, в които деца раждат деца.

Анализ на Евростат за образованието в Европа отчита тенденцията, че приблизително едно на всеки седем деца в Европейския съюз прекратяват обучението си по-рано от обикновено, а това оказва значително влияние на икономиката в Общността.