Глоба от 200 лева за всеки стопанин на куче, който остави домашния си любимец без чип, предвижда Законът за ветеринаро-медицинската дейност.

Дунда е с чип от 5-месечна възраст. Стопаните й са решили да платят 40 лева за него още преди това да стане задължително.

"Ако възникне спор за собственост, ако ми я откраднат и твърдят, че това е тяхно куче, също може да се установи, че собственикът съм аз”, коментира собственичката Мариана Василева.

Досега собствениците на кучета избираха да им поставят чип или да ги татуират. Според ветеринари обаче татуировката не е ефективна при търсене на изгубено четириного.

"Татуировката с времето избледнява, може да бъде повредена при някакви наранявания на кожата в областта, в която е поставена”, посочи Пламен Кьосев – ветеринар.

Стопаните на кучета, които в момента са татуирани, а не чипирани, няма да бъдат глобявани веднага.

Предвидена е една година гратисен период след влизане в сила на новия закон, така че всички собственици имат една година да си заведат кучето да си поставят микрочип.

Общинските власти ще хващат домашните кучета, останали без стопанин на улицата. По чипа те ще бъдат идентифицирани в приютите или ветеринарната клиника, за да може собственикът им да бъде открит и да си ги прибере. Ако подпише декларация, че се отказва и не иска животното, ще бъде глобяван, а кучето ще отиде в приют. Така ще се намали и популацията на бездомни кучета.