Проектът за извеждане на децата в неравностойно положение от институциите е към своя край и вече почти всички са настанени в среда, близка до семейната.

Проектът "Детство за всички", финансиран с европейски пари, приключва официално утре.

1800 деца с увреждания вече са изведени от специализираните институции. Около 200 деца все още в специализирани институции. До края на годината и те трябва да намерят своя нов дом.

От 24 домове за отглеждане на деца и младежи в неравностойно положение през 2010 г. към момента 9 са празни, а 7 вече са закрити.

Снимка: btvnovinite.bg

1172 деца в неравностойно положение са настанени в 121 центъра от семеен тип и 16 защитени жилища.

Още над 330 деца са осиновени или настанени в приемни семейства.

Този първи юни е по-различен за 14-годишния Стефан от Добрич. Стефан е изоставен като бебе. С умствена изостаналост е и години наред е отглеждан в дом за деца с увреждания в село Овчарово. Сега с още 13 негови приятели живее в Център за настаняване от семеен тип в града.

Освен че празнува на панаира в София, за първи път момчето участва и в Съвет на децата, за да говори за проблемите пред малките. Мечтае да стане готвач.

„Той, идвайки на съвета, беше много притеснен, че не познава децата, че това са здрави деца по негови думи, но той много добре се вписа, дори направи изказване - отпусна се, те го приеха, това е най-важното”, разказа Зорница Жерева, директор на център за настаняване от семеен тип.

Над 60 деца с увреждания вече са върнати в биологичните им семейства. Още повече са случаите, в които е установена връзка с родителите.