Не съм милионер, 1 млн. лева е капиталът на компанията. Това обяви в предаването „Тази неделя” 20-годишният Любомир Янчев.

Той е най-младият предприемач в България, който ще управлява капитал от 1 милион лева, получен като финансиране за развитие на чужди пазари. Неговата компания - Melissa Climate, основана преди година, произвежда и продава устройство за интернет контрол на климатици.

Българската фирма получава своето финансиране от два инвестиционни фонда - Eleven, по европейската програма за развитие на малък и среден бизнес "Джереми", както и от Rosslyn Capital - български инвестиционен фонд за развитие на по-късен етап.

Задачата на устройството Melissa е да управлява климатика през интернет, чрез което могат да се спестят до 25% от разходите, обясни Янчев.

Той уточни, че първоначално е имал идея за устройство, което да управлява всички уреди в дома, но после се съсредоточил само върху един уред. Направихме пазарно проучване, осъзнахме, че потенциалът е в климатиците, допълни младият предприемач.

В момента той не работи върху други продукти, а за навлизане на създадения вече продукт на пазарите в Турция и Испания. Не смята да емигрира засега, компанията ще работи в България.

„Инвестицията не е награда, тя е отговорност. Единственият ключ към успеха е да си отдаден”, коментира още Любомир Янчев.