Около 30 на сто от българското население или повече от 2,1 милиона българи са активни пушачи. Това сочат данни на Световната здравна организация (СЗО) за употребата на тютюн и цигари в България по повод 31 май, Световен ден без цигарен дим.

Заклетите пушачи у нас са 40 на сто от мъжете и 19 на сто от жените, като силният пол пуши около 40 цигари на ден, а дамите - 24 цигари, сочат данните на СЗО за тютюнопушенето у нас и в световен мащаб, които са за 2013 г., предаде БТА. Тези нелицеприятни факти се потвърждават и от родната статистика - всеки трети българин е редовен пушач.

По възрастова характеристика най-страстните пушачи у нас са хората между 25-65 години - близо половината от хората в тази възрастова граница. Във възрастовия диапазон 15-24 години заклети пушачи са 28 на сто от българите. В категорията над 65 години - страстните пушачи у нас са 12 на сто от мъжете и жените.

Като нередовни пушачи се определят 10 на сто от мъжете и 9 на сто от жените у нас. Заклети непушачи са 50 на сто от българските мъже и 70 на сто от дамите.

В статистиката на НСИ има данни и за това колко средства харчи българинът, за да утоли страстта си към цигарите и алкохола. През миналата година едно семейство е харчило за алкохол и цигари по около 420 лева годишно, докато преди десет години тази сума е била значително по-малко - 190 лева. Средно на едно лице у нас за алкохол и цигари се падат по 180 лева през 2013 и 82 лева през 2004, отчита статистиката.

Според изследване на здравни експерти - само за миналата година заради пълната забрана на тютюнопушенето у нас са регистрирани около 1600 инфаркта по-малко в сравнение с предходната година.