14 българи – без работа и подслон в Англия след обещания да работят във ферма
Групата се доверила на тяхна позната, която била работила в същата ферма и се върнала доволна
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
2111562032.jpg
Снимка: btvnovinite.bg

14 наши сънародници от Смолянско останали без работа и подслон в Англия, след като заминали с обещанията за работа във ферма срещу добро заплащане.

Групата се доверила на тяхна позната, която била работила в същата ферма и се върнала доволна. По думите им първоначално тя обещавала, че всеки от тях ще взима по 1200 лв. на седмица.

Мечтаната работа на Острова: Без топла вода, извънреден труд и по-ниско заплащанеБългари, работещи във ферма в Майкълстоу, разказват за лошите условия

Всеки от групата сам платил самолетния си билет до Великобритания, след което платили и транспорта до самата ферма. Когато стигнали там обаче действителността се оказала съвсем различна.

Те щели да работят само един ден в седмицата, защото нямало достатъчно работа за всички. Заплащането също не било обещаното – щели да получават по 30 паунда на ден.

Били им обещани каравани, в които да живеят докато трае работата, но и това не случило – място за тях нямало.

Наша сънародничка спасява българите като ги приютява безвъзмездно в дома си в Лондон след като те пракарали кошмарна нощ без подслон. Тази нощ те успели да се приберат у дома.

Излъганите българи никога няма да забравят жеста на нашата сънародничка, която пожела да остане анонимна, но ги взела с колата си от фермата и ги приела в дома си.

Нина Величкова заминала за Англия, за да изкара пари за семейството на бременната си дъщеря.

Тя вече няколко пъти работила в чужбина като берачка на ягоди и боровинки. Била сигурна, че и този път всичко ще бъде наред.

„Първите два дни са ми кошмарни... просто тези два дни не искам да си ги спомням, че съществуват. Добре, че в Лондон се намери човек да ни подаде ръка. Бях с 40 градуса температура. Унижението беше страшно голямо”, сподели Нина.

Казва, че се чувства не само излъгана, но и унижена.

Вместо с припечелени пари се връща с минус 1000 лева, но за дъщеря й това не е от значение, защото майка й е жива и здрава.

След случилото се семейството е категорично, че Нина няма да работи повече в чужбина.

На загуба са и Стефка и Божидар. Тръгнали за Англия с една голяма мечта – да съберат пари за ремонт на къщата си. Връщат се без мечта и без планове за бъдещето.

„Първите дни там бяха кошмарни. Мислех, че това се случва само на филм, но уви”, споделя Стефка Парова.

„Това ще остане травма в живота ни, че ни се случи, ще го помним цял живот. Ние за пръв път излязохме от България”, разказа Божидар Ковачев.

И докато съберат пари за ремонт, младото семейство ще живее в една малка стая, а утре животът им започва отначало – ще търсят работа.

Половината от потърпевшите все пак са решили да останат в Англия, за да си търсят работа.

Фирмата, изпратила българите във Великобритания, е в процедура на отнемане на лицензаБългарските посредници за работа на Острова често изоставят хората още на пътя, казват експерти

Междувременно става ясно, че фирмите посредници за работа в Англия прибират между 300 и 500 лв. на човек. Тези, които не са одобрени, рядко си връщали парите, а наетите често пък оставали на пътя.

Това разказа пред камерата на bTV Георги Калев, който е работил в няколко ферми в Англия.

Разказите на нашите сънародници вижте във видеото:

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре