Тютюнопушенето и употребата на алкохол сред 16-годишните ученици у нас намалява. Това показват резултатите от мащабно европейско проучване.

Тревожното е, че младежите са застрашени от нови наркотици и зависимости, споделят изследователите.

В България проучването е проведено сред 16-годишни ученици. Но това не означава, че данните са обобщаващи за всички на тази възраст в страната.

Въпреки че процентът на пушачите намалява в сравнение с предишни години, момичетата на 16 пушат повече от своите връстници. Поне веднъж за последните 30 дни са пушили 37 на сто от анкетираните госпожици и 30 процента от момчетата.

Поне по 1 цигара всеки ден палят 25 на сто от 16-годишните в България, докато средно за Европа стойността е 13 на сто.

Анкетираните ученици признават: 60 на сто от момчетата и 57 процента от момичетата са пили алкохол през последните 30 дни. Проблем остава т. нар. епизодично екзесивно пиене - тоест, тийнейджърите отиват на купон и пият по 5 или повече питиета едно след друго.

27 на сто от анкетираните са опитвали поне веднъж канабис. Трима от десет споделят, че лесно могат да се снабдят с него. Усещането за лесен достъп до амфетамини, екстази и кокаин е сравнително ниско и варира в рамките на 7 и 12 процента.

88 на сто от анкетираните 16-годишни твърдят, че имат лесен достъп до алкохол, а 76 процента - до цигари. Данни, които ни карат да се замислим дали забраната за продажба на тези изделия на непълнолетни се спазва стриктно.