Първото дело срещу последователи на Ислямска държава започва у нас - в Пазарджик.

Окръжната прокуратура в Пазарджик внесе обвинителен акт срещу 14 подсъдими, обвинени в проповядване на омраза на религиозна основа и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава", съобщиха от пресслужбата на Окръжния съд.

Над 30 тома материали съдържа делото срещу 14-те лица. Те бяха задържани при спецакции на ДАНС и прокуратурата в пазарджишкия квартал “Изток” през ноември миналата година и в края на март тази година.

Материалите по делото обхващат най-вече Фейсбук профили на арабски и турски език, които са копирани и предоставени от структурите на ДАНС.

Всички обвиняеми са обучавани в Саудитска Арабия, но по-притеснителното е, че по време на 45-те претърсвания обвинението е намерило дори снимки на малките деца на обвиняемите със знаците на „Ислямска държава”.

Наблюдаващият прокурор Недялка Попова уточни, че към момента в ареста са 12 от обвинените - Ахмед Муса, Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Йосиф Минчев, Рангел Илиев, Александър Иванов, Орхан Бързак, Райко Карталов, Ненко Щерев и Веселин Стефанов. Те са преведени в затвора в Пазарджик.

Други двама - Стефан Димитров и Александрина Ангелова, са с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 5000 лв. заради здравословни причини.

Следовател Даниела Янева обясни, че само срещу един от задържаните - Александър Иванов, е повдигнато и обвинение за незаконно притежание на оръжие - бойна пушка "Манлихер" с патрони.

Образуваното наказателно дело от общ характер е разпределено на съдия Ивета Парпулова. На този етап не е ясно кога делото ще влезе в съдебната зала.

Като свидетели са разпитани 48 души, от които шестима със скрита самоличност. По време на досъдебното производство са привлечени 23-ма експерти. Само за преводите на събраните документи по делото разходите възлизат на 25 000 лв.

От излизането от печат на НК на 2 април 1968 г. това е първото дело у нас с обвинение за пропагандиране на война по какъвто и да е начин. Тоест няма съдебна практика, уточниха от държавното обвинение. Но има други две дела за проповядване на омраза, каквото е другото обвинение.

Прокурор Попова отчете като плюс в работата опита, придобит от делото, станало известно като "Делото срещу 13-те имами”, което вчера приключи и на втора инстанция.

Пловдивският апелативен съд оневини районния мюфтия на Пазарджик и имама на Сърница по обвинението за проповядване на радикален ислям и на антидемократична идеология. Третият обвиняем Ахмед Муса получи ефективно 2 години лишаване от свобода вместо досегашната 1 година, а останалите 10 подсъдими са глобени.

Прокурор Попова коментира, че не може да се каже, че в Пазарджик е клетката на Ислямска държава у нас, но в пазарджишкия квартал "Изток" това е най-явно. Попова допълни също, че хората у нас, приобщени към идеите на Ислямска държава, не са само тези 14 обвиняеми.