11 души са заразените с бруцелоза, съобщи пред БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Двама от тях са известни на здравните власти още от миналата седмица, а пробите на останалите девет са получени тази сутрин.

Мъжът от град Рила най-вероятно не се е заразил от биволите си, а от други животни, които гледа, или от нетермично обработени мляко или млечни продукти, уточни той.

Бруцелозата протича като туберкулозата. Заболяването протича с повишаване на температурата. Предава се при контакт с болни животни, колене, дране и най-вече, което е най-опасно за населението - консумация на мляко от тези животни. Човек не може да се зарази от болен човек.

Преди около седмица са били получени материали за първите двама пациенти, в които е изолиран щамът на бруцелоза. Тази сряда са получени още девет положителни проби. За лечението на заразените са необходими антибиотици, които се приемат продължително време. Може да се стигне и до болнично лечение, обясни д-р Кантарджиев и призова. 

Всички хора, които имат спомен, че са употребявали мляко или млечни произведения от региона на град Рила, които са консумирали такива храни, са застрашени.

Варенето на мляко е достатъчно, за да унищожи микроба, обобщи Кантарджиев и призова хората да внимават, ако консумират сирене от неварено мляко. Те трябва да бъдат изследвани, ако температурата им се повиши, каза той.

Ако болестта не се лекува, тя засяга вътрешните органи, ставите и черния дроб. Възможен е фатален край, но до такъв изход може да се стигне само, ако пациентът не се лекува.