Днес се отбелязват 100 години от масовото избиване на арменци в Турция. Смята се, че по време на и малко след Първата Световна война в южната ни съседка умишлено са преследвани и избити повече от 1 500 000 арменци.

Позицията на Турция е, че събитията от 1915 г. не могат да се квалифицират като геноцид.

За възпоменателната церемония край паметника на жертвите на арменския геноцид в Ереван днес се очакват няколкостотин хиляди души.

Сред поканените са руският президент Владимир Путин и френският му колега Франсоа Оланд.

Снощи в Еверан се проведе парти под звуците на групата System of a Down, чийто членове са арменци, живеещи в САЩ. Това беше техният първи концерт в родината им. Хиляди хора почетоха по този начин паметта на предците си.

Годишнината ще се почете с редица прояви и у нас - в София автомобилно шествие ще поеме по столичните улици до Арменския гробищен парк.

В арменската апостолическа църква в Бургас на видеоекран пък ще бъде излъчено пряко от Армения канонизирането за светци на милион и 500-те хиляди жертви на геноцида.

Пореден опит темата да влезе в НС

Парламентът ще обсъди признаването на арменския геноцид. Точката трябваше да бъде първа в дневния ред, но в последствие беше изместена за финал на заседанието.

Проекторешението, което е предложено от Атака отново скара депутатите като против бяха основно народните представители от ДПС. Десислав Чуколов от "Атака" припомни, че арменският геноцид е признат от много европейски държави.

Не за първи път в парламента ще се обсъжда признаването на арменския геноцид. Досега обаче всички подобни дебати завършваха с това, че парламентът не успяваше да събере достатъчно гласове "за".