Около 100-200 души се събраха пред сградата на Областната управа във Варна, за да протестират с искане за оставка на областния управител на града – Иван Великов. Той спря предложението за връщане на българските имена на над 200 местности.

"Хиени, продажници, лешояди, измекяри. Проклети да сте". Това бяха думите, отправени от лидера на "Атака" Волен Сидеров към варненските журналисти , дошли да отразяват митинга пред Областната управа.

Част от присъстващите на днешния протест носят българското знаме, а други - знамето на партия „Атака”. В района има засилено полицейско присъствие. Малко преди обед приключи и пресконференцията на областния управител – Иван Великов, който обясни какви са мотивите му за връщането на решенията от последната сесия на Общинския съвет във Варна.

„Върнатите решения от последната сесия са в името на прозрачността”, заяви Великов. Така нареченото „Голямо покръстване" във Варна всъщност датира от пролетта на 2012 г. Започнало с десетина местности с предимно турски имена, списъкът набъбва до 215, които да бъдат заменени с алтернативни български наименования. Така Кабакум стана Големия плаж, местността Кокарджа се сдоби с името Гледка, а Кокал Бунар - Миризлив кладенец. Причината е, че така хората по-лесно щели да се ориентират.

„Някои от тях дори в Общинска земеделска служба се затрудниха да ми кажат къде точно се намират. Трябваше да ходим да ги издирваме буквално по кадастрални карти по селата. Никакви документи няма да се сменят. И който казва обратното, лъже най-безотговорно и вече се чудя дали аз да не завеждам дела”, заяви независимият общински съветник Костадин Костадинов.

„Всички притеснения на хората са основателни. И задължително ще се сменят лични карти на хората, които живеят там, разбира се и шофьорски книжки, и задгранични паспорти. Всичко това трябва да се смени", предупреди Иван Великов.

Спорът, довел до отмяна на общинската сесия, приела решението, предизвика искане на оставката на областния управител на Варна, който, според „Атака” работел срещу обществения интерес.

„Не е допустимо човек , който е с толкова дълъг юридически стаж, да връща сесията на Общинския съвет и то в последния работен ден. Това само по себе си означава, че той търси някаква малка причина или някакво извинение да го направи”, коментира депутатът от „Атака” Николай Александров.

„За мен изкуствено се акцентира върху този въпрос, може би някакви опити се правят за политически дивиденти”, каза пък Великов.

Областният управител не смята да подава оставка, защото, според него, сесията била незаконна. Нямал нищо против и връщането на българските имена на местностите, стига варненци да искат те да се казват така.