100 000 подписа в подкрепа на Пирин бяха внесени в Министерския съвет. В кампанията на природозащитната организация „Фонд за дивата природа” срещу приемането на новия устройствен план на националния парк са се включили хора от цял свят.

Йециоман Туре е от Кот дИвоар, от известно време е в София, защото е на стаж в българския клон на международна организацията. Той участва в акцията пред Министерски съвет облечен в част от носия от родната си страна.

„Национален парк Пирин е българско богатство. Не трябва да се допускат сечи в парка. Той трябва да бъде защитен”, категоричен е Туре. 

Подкрепата за Пирин е събрана чрез интернет платформа, през която вече 100 300 души са изпратили електронни писма до премиера. Повече от половината от тях са от България, но има много хора от Белгия, Холандия, Гърция и Франция, които също се обявяват за опазването на парка.

„Червеното са новите петна, които са разрешени за застрояване. Разликата между сега действащия и новия е 12,5 пъти. 7,5% от площта на парка ще бъде отворена за застрояване, ако това се приеме", посочи Катерина Раковска от "Фонд за дивата природа".



Събирането на подписи в подкрепа на Пирин продължава.