В продължение на два дни София е домакин на неформалния Съвет по правосъдие и вътрешни работи – събитие от програмата на европредседателството.

Днес 28-те вътрешни министри от държавите членки седнаха на кръглата маса в НДК, за да търсят решение на проблемите от последните две години. 

„Горещият картоф“ е реформата на Дъблинския регламент и въвеждането на квотна система за разпределяне на бежанци при кризисни ситуации. 

Българското предложение е всичко да се разглежда точка по точка, като най-конфликтната – коя държава каква квота ще трябва да приема, беше оставена за обсъждане през юни.

Категорично против квотното разпределени са страните от Вишеградската четворка – Чехия, Унгария, Словакия и Полша.

Снимка: bTV

Първите коментари на министрите и еврокомисаря по миграцията бяха предпазливи.  

„Оптимист съм за реформирането на миграционната система“, каза еврокомисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос.

Снимка: bTV

„Квотите не са добро нещо, но има и други решения. Квотната система не проработи и има алтернативи“, коментира министърът на вътрешните работи на Словакия Роберт Калиняк.

Снимка: bTV

След заседанието стана ясно, че България предлага като основни теми реформата на Дъблинския план и сигурността по границите. Квотите за прием на бежанци обаче не са обсъждани днес.

„Чух добри думи от държави, които можем да кажем, че досега не са били съвсем съгласни, даже са били по-крайни, засега чуваме съгласие и от тях“, каза българският вътрешен министър Валентин Радев.

Снимка: bTV

От Върховния комисариат за бежанците към ООН призоваха Европа да реформира системата си за убежище и да осигури на мигрантите законни пътища, за да не попадат в ръцете на трафикантите.

„Много важно е да се има предвид, че значителна част от бежанците, от хората, разселени в резултат на конфликти, не идват в Европа – тези хора остават в регионите на произход“, коментира Фолкер Тюрк от Комисариата.

Снимка: bTV

От ключово значение е страните, които поемат най-голямата тежест с бежанците, да получават подкрепа, заявиха още от Комисариата.

Утре, отново при засилени мерки за сигурност, ще заседават 28-те министри на правосъдието. Съветът ще бъде председателстван от Цецка Цачева, а сред основните теми е европейската прокуратура. Ще се обсъжда как тя ще взаимодейства прокуратурите на страните членки, Европол и организацията за борба с измамите ОЛАФ.