Точки вместо оценки на изпитите след 4-ти и 7-ми клас предлагат от образователното министерство. Директорите ще могат да пускат учениците във ваканция до три дни и да въвеждат по-кратки междучасия.

Това са част от промените, които се предвижда да влязат в сила през новата учебна година.

Учениците, които ще започнат училище наесен, ще трябва да се съобразяват с редица нови правила свързани с въвеждането на новия закон за предучилищното и училищното образование. Директорите обаче се питат защо всичко се случва в последния момент, а реформата се представя на парче.

В края на учебната година Моника е минала теста след 4-ти клас. Получила е оценка. „Когато на някой му напишат двойка, той плаче, обажда се на мама, тя му се кара, че не е изкарал по-добра оценка”, коментира момичето.

Министерството предлага това да се промени.

Предвижда се седмокласниците също да получават точки, а не оценки на изпитите. Така, дори да изкарат нула точки, ще може да кандидатстват.

„Все пак има все пак срочни оценки от резултата си от удостоверението в 7-ми клас, които ще са достатъчна база, за да влезе в някоя гимназия”, заявява Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката.

Промените свързани с новия закон трябва да бъдат описани в така наречените стандарти - общо 19. От тях обаче до момента са оповестени едва четири.

„По смисъла на закона няма неизвинени отсъствия. Трябва да е ясно има ли такива или няма. Това би трябвало да се каже в подзаконовите нормативни актове, в наредбите”, коментира Ирена Анастасова, директор на 125 СОУ "Проф. Боян Пенев".

Според министерството ще има. Диян Стаматов коментира, че е заложено при 30% отсъствия учениците да се явяват на изпити.

Предвижда се още директорите и кметовете да могат да пускат учениците във ваканция общо 6 дни, междучасията да бъдат намалявани при необходимост и учебният ден да започва от 8:30.

Ирена Анастасова смята, че за системата предстоят месеци на много жестоко напрежение, които можеха да бъдат избегнати, ако законът беше отложим с една година.

Всички 19 стандарта, които ще определят как ще учи Моника от есента, трябва да влязат в сила до края на август. Някои от тях обаче ще бъдат обявени в началото на октомври.