Областният управител на Софийска област София Торолова издаде заповед, с която връща за ново обсъждане в Общинския съвет на Копривщица решението за статута на града.

В заповедта се посочва, че са налице основания за незаконосъобразност на решението и описаната процедура за промяна на статута на недвижима културна ценност не е в кръга на правомощията на общинския съвет.

Областният управител припомня, че промените на статута на недвижима културна ценност, както и отписването от Национален регистър на недвижимите културни ценности, се извършват след иницииране по мотивирано искане на кмета на общината и след одобрение на Министерството на културата. Няма данни за такова искане от кмета на община Копривщица, добавя Торолова.

Градът запазва статута си на архитектурно-исторически резерват и единствено Министерският съвет може да промени неговия това, пише в заповедта.

Общинският съвет на Копривщица заседава днес. На сесията присъстват и много граждани. Дали съветниците ще имат волята да си преразгледат решението ще стане ясно по-късно.  

Председателят му Рашко Христов заяви, че зад него няма никакви скрити инвеститорски намерения и че никой няма да строи там, където е забранено. Никога не е ставало дума за отпадане на статута на Копривщица като недвижима културна ценност, а в Общия устройствен план (ОУП) да се запише коректното наименование, каза той, цитиран от БТА.

Предприемачът Радослав Йовков уточни, че става въпрос навсякъде в представените документи да отпаднат думите „архитектурно-исторически резерват“, а не статутът. Поискали сме да бъдат нанесени коректно термините, които се използват в сега действащия Закон за културното наследство (ЗКН), а именно „недвижима културна ценност“ в категория „Историческо селище“, заяви Йовков.

Той добави, че ако не се даде възможност законово градът да се развива, той ще бъде обречен.

От Министерството на културата посочиха, че действително към момента в ЗКН не присъства категория „архитектурно-исторически резерват“, а само „археологически резерват“. Същевременно към момента в ОУП може да бъде записан само първия термин. За да се промени статутът на Копривщица, не да се отпише, трябва да се извърви една сложна процедура, която се задейства с искане на кмета на общината към МК.

Кметът на Копривщица Генчо Герданов посочи, че ще поиска такава промяна, за да може да се ускори приемането на ОУП.