Скъсана носеща планка е причината за пропадането на асаньора в жилищна сграда в столичния квартал "Свобода" снощи. Това става ясно от първоначалния преглед на Агенцията за метрологичен и технически надзор. Предстоят допълнителни изпитвания на машината.

При инцидента пострадаха четирима възрастни и 3-годишно дете. Двама от тях останаха в болница заради по-сериозни контузии на крайниците, останалите са изписани още снощи.

Кабината е пропаднала от втория етаж до мазето на сградата. Кооперацията е 6-етажна.

Асансьорът е проверяван редовно и досега не е имало проблеми.

„Прегледан е тази година, документацията е наред. Не са скъсани въжетата, защото техникът е тук и каза, че се е счупила планка и затова не се е задействала аварийната спирачка”, обясни домоуправителят.

Живеещите и гостите в блока дълго време ще ползват само стълбите.

Според предварителните данни на Агенцията по метрология и технически надзор кабината не е била претоварена. Проверяват се и асансьорът, и фирмата, която го поддържа.

Асансьорът е нов - поддържан е от лепенките, които са видни. Възможно е някоя част да е поддала към момента - да е единичен случай”, коментира зам.-министърът на икономиката Даниела Визиева.

Асансьорът е нов, хидравличен, произведен в България през 2008 г. и е въведен в експлоатация през 2011 г., съобщиха от Агенцията  за метрологичен и технически надзор.

Всички прегледи са извършвани в срок, като последният технически преглед е бил на 17 май 2016 г.. Функционалната проверка е правена на 17 септември 2016 г., а на 25 септември е извършен редовен месечен функционален преглед.

Предстои възлагане на обстойна техническа експертиза, включително на характеристиките на метала, както и на връзките на планката с хидравличния цилиндър и кабината. След изготвянето на тази експертиза ще има окончателна позиция за причините, довели до инцидента”, каза председателят на ДАМТН Александър Манолев.

Очаква се резултатите от експертизата да са ясни в рамките на месец.