Хаос и истерия с турските ваксини, дарени през лятото - прокуратурата ги спря от употреба. Става въпрос за 100 хиляди броя срещу 5 животозастрашаващи заболявания при децата и още толкова срещу хепатит Б.

Опасни ли са препаратите?

В разгара на лятото у нас пристигна дарение от Турция от 100 хиляди ваксини, което трябваше да реши острата криза с имунизациите на децата срещу 5 животозастрашаващи заболявания. Те бяха включени в задължителния имунизационен календар и от няколко месеца се поставят на децата.

Заедно с необходимия медикамент в камиона от Турция получаваме и 100 хиляди ваксини срещу хепатит Б. Става ясно обаче, че те съдържат съставката омерзил, в която има живак. Освен това нямат разрешение за употреба в Евросъюза.

Министерството уверява, че ще държи ваксината на склад. Другата ваксина, от която имаме остра нужда, е пусната в употреба. „Можем да очакваме едно и също и от двете ваксини, нямаме притеснения”, каза д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

Още сутринта източници от държавното обвинение потвърдиха пред bTV, че то спира от употреба и ваксината предназначена за децата.

Здравното министерство обаче твърдеше, че става въпрос само за ваксините срещу Хепатит Б, които са на склад и не се използват.

„Аз гарантирам, че не е вредна”, заяви здравният министър д-р Петър Москов по време на извънреден брифинг в министерството.

Няколко часа по-късно прокуратурата официално потвърди версията на министреството - задължителната ваксина от имунизационния календар за деца може да продължи да се ползва.

След още няколко часа на извънреден брифинг Върховната административна прокуратура опроверга собственото си становище - и двете ваксини от Турция трябва да бъдат изтеглени, а министерството е извършило закононарушение.

„Подчертавам, че не казваме, че ваксините са вредни, а че не са разрешени за употреба у нас”, подчерта Ася Петрова, говорител на ВАП.

Министерството не оспори становището на прокуратурата, но твърди, че объркването идва от терминологията, тъй като в случая не става въпрос за търговия, а за дарение.

На брифинга стана ясно, че ваксините за децата не може да бъдат спрени от употреба, защото вече са използвани. Проверката на прокуратата продължава, със случая се занимава и ДАНС.

В замяна на дарението ние сме дарили на Турция финансовия еквивалент на българската ваксина БЦЖ. Министърът допълни, че интереса към нея е много голям в световен мащаб и България не може да реализира голяма печалба, заради неизгоден 10-годишен договор.

Проблемът с имунизациите на децата започна преди 2 години и оттогава периодично процесът се спира или бави.