Преговорите между лекарите и Здравната каса се провалиха. Отново се очаква дупка в бюджета на институцията от около 200 милиона.

В опит за справяне с кризата от март болниците бяха задължени да работят с твърди бюджети и листи на чакащите.

През последния месец Надзорният съвет предложи на лекарите два варианта – да се намалят цените на клиничните пътеки с около 18% или да бъдат извадени клинични пътеки от болничната помощ и прехвърлени в извънболничната.

Ако това стане факт кожното заболяване псориазис, например, вече няма да се лекува в болница. Дерматолозите предупреждават, че в момента няма необходимите условия за лечение на болни от псориазис дори и при леките случаи. Според тях лечението на около 50 хиляди засегнати от болеста в извънболнична среда е невъзможно.

Лекарите са изчислили, че ако приемат предложенията на Касата и част от лечението в болниците премине в извънболничната помощ, ще бъдат спестени най-много 34 милиона лева.

По информация на bTV частни болници са надвишили драстично определения им лимит – за март и април над 1 милион лева. Те няма да бъдат изплатени заради действащите лимити.