Здравната каса и частните осигурителни фондове се обединиха срещу болниците. Според тях лечебните заведения прекаляват с цените, които на някои места се конкурират с тези в луксозни хотели. В центъра на този спор остават десетки пациенти, които отнасят солени здравни сметки.

Все повече българи, които разчитат на допълнителното си здравно осигуряване, откриват, че когато им се наложи да го ползват, то не покрива цялото им лечение.

В една конкретна клиника едно раждане струвало на пациентка с допълнително здравно осигуряване 10 000 хиляди лева. Престоят във ВИП стая за 5 дни е бил близо 1700 лева.

Жената е платила сумата, но частният фонд отказва да възстанови парите, заради нереално високите цени на болницата. Пациентката отказа да застане пред камерата на bTV, от страх да не бъде уволенена от работа. От луксозната клиника посъветваха пациентите си да четат по- внимателно договорите с фондовете.

Частните фондове отказават да осребряват лечението на пациенти за измислени дейности. Дават пример с варненска болница, която издала фактура за раждане на стойност 2000 лева. Според документа кабелната телевизия в стаята на родилката струва 930 лева, а присъствието на бащата в родилната зала - 120 лева.

Касата подкрепя здравните фондове. Оказва се, че няма закон, който да регламентира цените на услугите в болниците. „Ако държавата не сложи ред, частните дружества няма да имат интерес да се включат в надграждащия модел с допълнително осигуряване, което ще обрече на провал плановете за реформи на здравния министър”, предупреди председателят на НЗОК Румяна Тодорова.

За да се промени ситуацията, трябват промени в наредбата за достъп до медицинска помощ, твърдят от Касата. Предстои спешна среща между здравния министър и Касата заради лошите практики в лечебните заведения. Болниците все още не са излезли с обща позиция по повод обвиненията.