Няма повишена радиация в България, а радиационното ниво е в норми, показват данните от станциите на Министерството на околната среда и водите, Националния център по радиобиология и радиационна защита и БАН. У нас възникна паника, че има повишена радиация вследствие на горски пожар в Чернобил в понеделник.

Преди минути излезе и специалният доклад на Националния център по радиобиология и радиационна защита, според който няма риск за населението. Не се налага и предприемане на защитни мерки.

Провежда се мониторинг на атмосферния въздух и към момента резултатите не показват промени в естествения радиационен фон. Самият пожар, възникнал близо до Чернобил, вече е потушен и място за тревога няма.

Няма риск за българското население и не се налага предприемане на радиационно-защитни мерки. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Министри успокояват

Няма основание за излишна тревога, успокои и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

„Нека успокоим гражданите. В момента, в който се появи съмнение за опасност, ще бъдат информирани. Искам да ги успокоя”, посочи тя. Веднага сме проверили нивата на радиация не само при нас, но и в съседните държави. В България и съседните държави няма повишение, увери вицепремиерът. Тя подчерта, че готовността за реакция при повишение е част от плановете, по които МВР работи.

Нормален е радиационният гама фон в страната, нека хората да бъдат спокойни, заяви в парламента министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Агенцията за ядрено регулиране е изискала по официален ред информация от Украйна за пожара. От там е получено уверение, че няма повод за притеснение, заяви министърът. Няма опасност от радиация, няма причини за притеснения, защото уредите, които работят в непрекъснат автоматичен режим, не отчитат каквито и да било превишения, подчерта Василева. Според нея е изключително тревожно, че се създава излишна паника и страхове у хората.

Пожарът в зоната с ограничен достъп около АЕЦ "Чернобил" в Украйна възникна на 29 юни. Запалила се суха трева и тръстика общо на площ 110 хектара.