Промените в Закона за съдебната власт може да влязат в парламента през есента, но не заради изборите, а заради нуждата от още обсъждания. Това обяви правосъдният министър Христо Иванов преди публична дискусия на законопроекта във Варна.
 
Бързането за внасяне в пленарната зала само, за да се отбележи фактът, няма особен смисъл, обясни министърът.

Той призова "да не се надпреварваме с времето", защото съдебната реформа ту много се е бавела, ту е била твърде бърза през годините.

Христо Иванов отрече да има напрежение между него и главния прокурор Сотир Цацаров.

"Ще бъде гласуван, когато Народното събрание има готовност за това, но ние ще продължим дискусията, докато има какво да се дискутира, в случая не е важен сезонът...Има да се правят тежки и сериозни реформи, като разбира се към тях има различни гледни точки, които разбира се, засягат зоната на комфорт на много играчи на терена и в този смисъл винаги ще има шум, пиротехника”, заяви министър Христо Иванов.

В същото време Върховният административен съд излезе със становище, че част от промените в Конституцията противоречат на препоръките на Европейската комисия и създават предпоставки за пълната политическа зависимост на съдебната система. Според върховните съдии представеният проект засяга статута, устройството и правомощията на съдебната власт и може да бъде приет само от Велико Народно събрание.