Няма да ходя при хората от ВМЗ Сопот да се снимам с тях, а правя всичко възможно да намеря още поръчки. Това каза пред журналисти икономическият министър Драгомир Стойнев и подчерта, че за него е важно предприятието да работи.

„Попитайте откъде дойдоха парите за ВМЗ по време на управлението на ГЕРБ. Тогава всички отидоха и се снимаха с работниците. Аз направих точно обратното – отидох при работниците, срещнах се с ръководството, срещнах се със синдикатите. Зная какви поръчки очаква това стратегическо предприятие”, заяви Стойнев.

На въпрос откъде са намерени пари за заплати на работниците, той увери, че това не е държавна помощ, „защото има изключения, когато става въпрос за стратегически предприятия в сферата на отбранителната индустрия. Парите са дошли от Държавна консолидационна компания (ДКК), която беше създадена по време на управлението на ГЕРБ”, информира министърът.

Той изтъкна, че вече е факт първата стъпка от преструктурирането на ВМЗ-Сопот. „Погасени са неотложни задължения, изплащат се заплати, рестартира се производството. Още с встъпването ми в длъжност поисках информация за ВМЗ Сопот. Дружеството е в изключително тежко финансово състояние, с големи публични задължения и към служители. Установи се, че са натрупани нови задължения във ВМЗ Сопот и липсват средства за изпълнение на сключени договори”, посочи Стойнев.

„Ако предишното управление управляваше чрез телевизора, ние отидохме при хората, решихме проблема. Изискал съм от ръководството на завода прозрачно управление – този завод не само, че е стратегически, но и изхранва цял един регион”, каза още министърът.

На 1 юли ВМЗ получи 27,5 млн. лева като всички дължими заплати на служителите бяха изплатени.