Активизира се старо свлачище в Западните Родопи. Свличането на земни маси в сатовчанските села Плетена и Осина заплашва да погълне къщи и пътища.

Пътят в Плетена е затворен заради опасност за живота на хората, преминаващи по него. Въпреки това, забраната често се нарушава, защото оттам минава най-близкият път за училището и детската градина.

Къщата в непосредствена близост до свлачището може да се разруши, а хората живеят в страх.

Снимка: Ирина Жерева

Къщата на семейство Къдреви отдавна не е цяла. Стените са отцепени от основата, а Руска се опитва да запълни пукнатините с подръчни материали. Ситуацията се усложнява след всеки дъжд.

Пътят е затворен, но всеки ден с риск за живота си оттам минават над 200 деца, за да стигнат до училище и детската градина.

В района са се отворили огромни ями. Според замерванията на някои места дълбочината е до 2 метра.

От "Геозащита – Перник" са потвърдили, че свлачището е силно активно. Надеждите са ремонтът да започне до дни.

„Получихме споразумителен протокол за финансиране, доуточнихме последно конкретно количествено-стойностните сметки, подписахме го и изпратихме при министър Нанков, надяваме се за отговор и в най-кратки срокове да започнем укрепване”, каза кметът на Сатовча Арбен Мименов.

Снимка: Ирина Жерева

Необходимата сума за цялостно укрепване на района е близо милион и половина. Регионалният министър е подписал днес споразумение за отпускане на средства за укрепване на района и работата трябва да започне до дни.

И хората в съседното село Осина се страхуват, защото единственият път за общинския център е подкопан.