В съботния ден започна подготовка за ново строителство върху скандалния терен край Несебър, който бе в основата на скандала „Дюнигейт”. Израстването на поредния ваканционен комплекс върху 29 декара, част от които дюни, се оказва законно.

Строителната бригада е мобилизирана светкавично. Всичко започва късно в петък, когато Административният съд в Бургас отменя като незаконосъобразна заповедта на строителния контрол за спиране на строежа. Само няколко часа по-късно на несебърските дюни започва строежът на скандалният ваканционен комплекс.

В мотивите пише, че главният архитект на община Несебър не е допуснал нарушения, като е одобрил инвестиционните проекти и е издал разрешението за строеж. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. Нещо повече, шефът на строителния контрол е осъден да плати и съдебните разноски на фирмата.

Така строителството върху 29 декара, част от тях дюни, е на път законно да започне, независимо че според променения Закон за Черноморието върху дюни вече не може да се строи.

От екоинспекцията в Бургас коментираха за bTV, че това не се отнася за влезли в сила строителни разрешителни. Там не знаеха също така и за излязлото решение на съда.

И така законно и необезпокоявани от никого, сутринта в почивния ден три камиона стоварили строителни фургони, бригада работници е подсилила огражденията и е започнала разчистване на терена от растителността. След около час обаче изненадващо изчезнали.

От днес фургони, оборудвани с прожектор и камера за наблюдение, маркират строителния обект, който беше и допълнително укрепен. „Багери имаше и тук имаше една групичка цигани, рязаха дървета. Така говорят, цял Несебър така говори - спечелили делото и строят”, коментират местните за обекта.

Дюните, които еколози, чиновници и учени така упорито търсеха преди година, сега могат да се видят и с просто око. Възстановените пясъци са част от общо 620 хектара по Южното Черноморие и вече са описани в карта. Парадоксално, но целта на заданието е спасяване на тези природни забележителности от застрояване. Само на метри от скандалния парцел, същата фирма продължава строителството на друг мегакомплекс.

На юг, в Царево, спирането на Общия устройствен план е на път да предизвика масов бунт. Докато е бил в сила, макар и за седмици, документът на свой ред е отменил Териториалния устройствен план на Общината и сега не може и дворна ограда да се сложи законно.

„Не можем да кандидатстваме по обществените проекти, които са за зелени площи, за пътища, за ВиК системи, за разширение на пречиствателни станции”, обясни кметът Георги Лапчев.

Село Велика е само на километър от гората и на три от морето, но не може да развива туризъм, защото няма канализация, а проектът е готов. Сега мръсните води се изливат в центъра на селото. „Това дере е тоалетната на селото... Елате през лятото, тук трябва да сте с противогаз”, обясни местният жител Димо Вълчев.

За да могат поне да се изкъпят местните са инвестирали в хидрофори. „Не искам да бъда лош пророк, само да щракнем с пръсти и хората настават”, коментира председателят на Общинския съвет в Царево Даниел Скулиев.

В готовност за бунт, от общината поясняват, че зоната извън парк „Странджа” - от река Караагач до края на Царево, вече е на 90% с издадени разрешителни за строеж.
В Царево настояват спешно да бъдат отменени двете заповеди - на министрите на регионалното развитие и на околната среда и водите, защото били прибързани и взети под натиск на еколозите. Освен това искат кръгла маса, която да реши проблема с компромис - и общината да се развива, и природата да не се унищожава. Единият от предлаганите варианти е зоната извън парк „Странджа”, да бъде извадена от Устройствения план и да се преработи само спорната част, на юг от Варвара. В противен случай местните подготвят гражданско неподчинение.

bTV ще продължи да следи как ще се развие следващият епизод на сагата „Дюнигейт" в началото на работната седмица, когато се очаква и реакцията на институциите.