Новият директор на НИМ: Започваме комплексна проверка на цялата дейност на музея
С Божидар Димитров сме много различни, така че е неизбежно да настъпят промени в този музей, каза доц. Бони Петрунова
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 4
    3
Доц. Бони Петрунова
Снимка: Ладислав Цветков

Веднага започваме комплексна проверка на цялата дейност на Националния исторически музей (НИМ). Така е редно, така трябва да се направи. Това коментира новият директор музея доц. Бони Петрунова, която сменя на поста пенсионирания проф. Божидар Димитров.

Всъщност Петрунова ще заема тази позиция до провеждането на конкурс за нов директор. На този етап тя смята да участва на него, но може и да не се яви, ако прецени, че не е полезна за музея, каза тя в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Археоложка пое НИМ след пенсионирането на Божидар Димитров, но само временноДоц. д-р Бони Петрунова, която е била и зам.-министър на културата, ще ръководи Националния исторически музей, докато се проведе конкурс за директор

На въпрос дали одобрява политиките, които до този момент водеше предшественикът ѝ, тя отговори: „Ние сме много различни, така че е неизбежно да настъпят промени в този музей“.

Доц. Бони Петрунова
Снимка: bTV

Досега политиката на музея е била с приоритет към археологията, посочи Петрунова. „Сега, колкото и странно да звучи, ще потърся баланс. Искам малко да се засили етнографията, етнологията, които в момента леко изостават. Музеят работи добре, не може да се каже, че има някакъв изключителен дисбаланс, но е добре да се пипне и в друга посока“, обясни тя.

Божидар Димитров напуска Националния исторически музейПрофесорът е подал молба за пенсиониране, която влиза в сила след месец

И сподели, че вече има няколко идеи: „Може би ще промени структурата на музея – тя трябва да бъде обновена, и силно ще наблегна на модернизацията във всичките ѝ сфери. Музеят трябва да влезе в новото време, има нужда от дигитализация, от още по-интересни изложби, интерактивни. Хората вече приемат информацията по друг начин“.

Доц. Бони Петрунова
Снимка: Ладислав Цветков

Доц. Бони Петрунова е действащ археолог, като специалността ѝ е средновековна археология. През изминалия сезон е била на пет експедиции. Била е заместник-министър на Вежди Рашидов заедно със сегашния министър на културата Боил Банов. „Не мисля, че назначаването ми е плод на познанство, по-скоро той, надявам се, е забелязал начина, по който работя, моя опит с колективи, в опазването на културното наследство. Номинацията ми не е толкова комплимент, колкото огромна отговорност, за което си давам сметка“.

Вижте целият разговор във видеото:

  • 4
    3
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре