Нови условия за получаване на месечни помощи за дете влизат в сила с началото на новата учебна година. До края на октомври родителите на деца на 5 и 6-годишна възраст трябва да представят удостоверение, че децата са записани за задължителната предучилищна подготовка.

През новата учебна година "детските надбавки" от 35 лева за деца на 5 и 6-годишна възраст ще се дават, само ако посещават редовно задължителната предучилищна подготовка.

Промяната ще засегне Адриана Иванова - майка на две деца. Голямото е на 5 г. „По-правилно е да посещават и тогава родителите да имат право, защото масово децата не ходят", казва тя.

От Агенцията за социално подпомагане дават срок до 31 октомври на родители като Адриана да представят удостоверение, че са записали децата си за предучилищна.Удостоверението се издава от детската градина или училището. Ако детето има повече от 3 отсъствия на месец по неуважителни причини, то "надбавките" за съответния месец ще бъдат спирани.

За уважителна причина се приема, когато за отсъствието на детето е представена медицинска бележка или бележка от спортен клуб, в който то членува, както и документ от ръководител на танцова или музикална формация, която го е ангажирала. Надбавките няма да се спират и в случаите, когато има бележка от родител - разрешени са 10 бележки за цялата учебна година.

Ако детето се премести в друга градина или училище, то директорът на новото учебно заведение е длъжен в 14-дневен срок да уведоми социалните. Новите правила няма да засегнат децата, чието здравословно състояние не позволява да посещават учебни заведения, - за тях се представя само решение на инспектората по образование, че обучението е отложено.