Десетокласниците вече ще изучават понятия като комунизъм, политически репресии и терор. Те са заложени в новата програма по история, утвърдена от Министерството на образованието и науката. 

Според нея в X клас ще се изучава само българска история от древността до наши дни.

По новите учебници ще се учи за пръв път след 2 години. Тогава ще се изучават понятия като “съветизация”, „диктатура на пролетариата”, „Народен съд” и „Възродителен процес”. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според очакванията в програмата те ще трябва да разбират ролята на Съветския съюз за налагане на комунистическия режим у нас, както и да сравняват конституциите на Народна Република България от 1947и 1971 г.

Снимка: btvnovinite.bg

И сега в учебника по история има урок за комунизма в България. „Ние сме може би единствената бивша соцдържава, в която има такава носталгия по комунизма, няма консенсус за тази епоха”, отбеляза Красимир Иванов, учител по история и цивилизация в 51-во училище. 

Така е дори сред ученици от IX клас. „По това време е имало справедливост, нямало е частна собственост”, казва ученикът Симеон Ников, като уточнява, че е научил това от баба си.

„Всички трябва да знаем какво е ставало и че не трябва да се повтаря. Би трябвало всеки човек да има свобода, тогава не е било така”, заяви пък ученичката Катерина Бори. 

„Те казват: „Вкъщи ни говорят едно, а вие ни учите друго, къде е истината?”, пояснява още учителят по история Красимир Иванов. 

От просветното министерство обясниха, че именно заради близостта на историческите събития в програмата предвижда извънкласни дейности, в които учениците ще трябва сами да набират информация. 

„Работата с множество документи и различни източници ще бъде особено важна за това всеки десетокласник да формира собствена позиция”, отбеляза Радостина Николова от дирекция „Съдържание на училищното и предучилищното образование” в МОН

Занапред учениците в X клас ще учат за българската история по 3 часа и половина на седмица.

Според Иван Кънчев от сдружение „Българска история” подробното изучаване на събитията до 1989 г. е важно за младите. 

„За мен е недопустимо един човек, завършил средното си образование, да не знае какво се е случвало в България в края на 80-те години”, посочи той.

Какво ще пише в новите учебници, ще стане ясно след една година, когато бъдат написани.