Нови правила за отпускане на помощни средства и медицински изделия за хората с увреждания. Държавата ще плаща нови изделия за децата, но ще намали парите за другите.

До промените се стига заради недоволството на хората с увреждания и засечени злоупотреби.

Около 300 са  фирмите у нас, които предоставят помощни средства и медицински изделия, а  парите, които отиват от социалното министерство към тях – около 50 милиона лева годишно.

Предлага се парите да се привеждат директно към търговците срещу куп документи, доказващи реално какво на кого и на каква цена са дали.

10 години не е пипан списъкът с изделията, които министерството плаща. Сега се предлага да се плащат три нови изделия за деца – вертикализатори, детски инвалидни колички и детски рингови инвалидни колички.

Лорина е с церебрална парализа. Инвалидната й количка е специално пригодена за нея. Изработена е в Германия и купена от семейството й със средства на дарители.

"Лорина е на 22 г., но ръстът й е 140 сантиметра и тя не може да седне в инвалидна количка за възрастен човек", обясни майка й Илияна Мелева.

С предложените промени подобни колички ще се поемат от държавата. Както и вертикализатори за децата с увреждания.

"Не е въпросът само да се отпускат едни пари, а наистина да се отпускат правилно за всеки един човек, т.е. индивидуално на всеки един човек", каза още Илияна Мелева.

Все още не е ясно какви суми ще отпуска министерството за новите изделия, но е сигурно, че паралелно ще намали финансирането за други. Причината – търговци ги отпускали на хората с увреждания на многократно завишени цени.

"Цената, на която се внасят е много по-ниска от цената, на която се отпускат, а те се отпускат съобразено с лимитната заповед, която ние не сме променили. Не можем да си позволяваме да се харчи публичен ресурс неконтролируемо", заяви Росица Димитрова, зам.- министър на труда и социалната политика.

Кои точно ще са изделията, за които ще се намали финансирането, засега министерството не казва.

Пациентите настояват това да не е за сметка на качеството им и искат в контрола да се включи и Министерство на здравеопазването.

"На този етап Министерство на здравеопазването не подкрепя такъв тип контрол да бъде в техните прерогативи, струва ми се като бягане от отговорност", коментира Адриана Стоименова, от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Предстои публично обсъждане на предложенията.